A méz és a virágpor
A hideg beköszöntével a megfázásos betegségek időszaka is
közel került hozzánk. A sok gyógyhatású készítmény mellett
azonban adott a természet néhány olyan ’terméket’ számunkra,
amelyek – kellemes ízük mellett - sokféle gyógyhatással is
rendelkeznek. A következőkben a méz jótékony hatásairól lesz
szó.
A méz könnyen emészthető, ugyanakkor magas tápértékkel
rendelkező készítmény. Közel 190 tápanyagot tartalmaz,
amelyek azonnali energiával látják el a szervezetünket.
Sokkal több, mint édesség vagy édesítőszer. Egyszerre
étvágyjavító és emésztést segítő hatású élelmiszer, melyet a
szerves savai idéznek elő. Illat és aromaanyagai ugyancsak
étvágyjavító hatásúak. Cukrai könnyen felszívódnak.
A mézben számos enzim található, melyek
nélkülözhetetlenek az immunrendszer akadálytalan munkájához.
Ezek az enzimek olyan anyagok, amelyek a szervezetünkben
zajló anyagcsere-folyamatokat szabályozzák. Lerövidítik a
gyógyulási időt, javítják a vérkeringést és felgyorsítják a
véralvadást.
Nyomelemekben - kalcium, magnézium, jód, vas, réz, cink,
kobalt, nátrium, foszfor, mangán, kén - és vitaminokban - A,
B1, B2, B3, B6, C, E, folsav és biotin - gazdag készítmény.
A mézben különböző fehérjék, növényi festékanyagok,
aromaanyagok és szőlőcukor találhatók.
Jótékony hatással van az emésztésre, segíti a máj
méregtelenítő munkáját, enyhíti a légúti betegségek
tüneteit, felgyorsítja a fertőzések lefolyását. Epe- és
hasnyálmirigy megbetegedéseknél is sikerrel alkalmazható.
Kitűnő baktériumölő hatású. Sebek, gyulladások gyógyítására
már az ókori egyiptomiak is felhasználták a mézet. Néhány
mézfajta eredményesen csökkentheti a depressziót is.
A méz összességében egy olyan teljes értékű táplálék,
amely a gyógyhatások mellett a fáradtság és kimerültség
tüneteinek orvoslására is azonnali segítséget nyújt.
Rendkívül magas tápanyagtartalma és gyors felszívódása miatt
percekkel az elfogyasztása után érezteti hatását és
energikusabbnak érezhetjük magunkat tőle. Számos sportoló
fogyaszt edzés előtt mézet, hogy még nagyobb lendülettel
végezze a napi edzésadagot.
A méz színe és aromája nagyméretben függ származásától.
Friss állapotban többnyire átlátszó, azonban hosszabb állás
során egyes mézfajták kikristályosodhatnak. A kristályosodás
elsősorban a szőlő- és gyümölcscukor arányának
összetételétől függ. A besűrűsödött méz azonban nem veszíti
el belső értékeit. A kristályos mézet folyékonnyá tehetjük,
ha óvatosan melegítjük, azonban 40 C° fölött már károsodik a
minősége.
Több, mint háromszáz változata ismert, melyek színükben
és ízükben is eltérhetnek egymástól. Legjellegzetesebb
tulajdonságaikat a származási helyük, vagyis az adott
virágok nektárjai határozzák meg. A sokféle méz közül
néhánynak a legjellemzőbb tulajdonsága:
Akácméz: Kellemes, gyengén akácvirág
illatú, édes, lágy és kevésbé savas méz. Színe a csaknem
színtelentől a halványsárgáig terjedhet. Jelentős
gyümölcscukor tartalma miatt sokáig folyékony marad. Jó
fertőtlenítő hatású. Köhögés ellen, valamint a gyomorsav
túltengés miatti emésztési zavarok ellen is ajánlott. Nem
domináns ízkaraktere miatt italok és sütemények szívesen
használt édesítőszere.
Hársméz: Színe a gyűjtés idejétől függ.
A későbbi származásúak barnás árnyalatúak. Kristályosodásra
hajlamos. Illata és íze határozott. Kellemes, pikáns aromája
fűszerezi az ételeket és az italokat. Más mézekbe kerülve
gazdagítja azok zamatát. A gyógyászatban különösen
hörghurutra ajánlják. Lázas betegségek enyhítésére és
görcsoldásra is alkalmas.
Virágméz: A színe a halványbarnás
színtől egészen a sötétbarnáig terjedhet. Ez elsősorban a
benne levő összetevőktől függ. A mézet értékes mezei
virágokról és gyógynövényekről gyűjtik a méhek és emiatt
beltartalmilag kiváló méznek számít. Szakemberek szerint a
legértékesebb mézek közé tartozik. Erősíti a szervezet
védekező rendszerét. Hajlamos a kristályosodásra. Natúr
fogyasztásra és sütemények ízesítésére kiválóan alkalmas.
Propoliszos méz: Mivel az emberi
szervezet az aminosavak közül csupán néhányat képes
kitermelni, a többihez táplálék révén kell hozzájutnia, s
erre mindennél alkalmasabb a méhek által gyűjtött virágpor.
Rendszeres napi fogyasztásánál érezhetően javul az egészségi
állapot, csökken a fáradtság, kimerültség, fokozódik a
munkakedv, az életöröm. A virágpor jótékony hatással van a
máj- és vérkeringési zavarokra, idegrendszeri gyengeségekre,
vérszegénységre, a dülmirigy (prosztata) megduzzadásánál,
hajhullásnál, bőrbetegségeknél. A propolisz könnyedén
elbánik nem egy baktériummal és vírussal, semlegesít
bizonyos mérgeket, enyhíti a viszketést és jó regeneráló
hatással bír. Kiváló fájdalomcsillapító.
Méhpempős méz: Mikrobaölő hatása miatt jól használható a fertőző és gyulladásos folyamatok megelőzésére és a különböző bakteriális és gombás bőrbetegségek gyógyítására. A méhpempő egy nagyon összetett anyag. Megtalálható benne számos olyan anyag, mely az ember táplálkozásában létfontosságú, így igen sok B-vitamin (B1, B2, B3, B5, B6), továbbá C-, D-, E-, H-vitamin. A felsoroltak közül kiemelkedik a B-vitamin-tartalom. Tartalmaz még különböző nyomelemeket (kén, mangán, nikkel, kobalt). Fehérjetartalma nagyon magas (12-18 %) és teljes értékű. A méhpempőt az inkák és egyiptomiak testi-szellemi frissítőként használták.
Virágpor: Az egyik legfontosabb
fehérjeforrásnak is nevezhetjük, hiszen 20-féle aminosavat
tartalmaz. Ásványi anyagok közül leginkább káliumot és
foszfort tartalmaz. Vitamintartalma is bőséges, ám függ
attól, hogy milyen virágról származik. Ajánlott sokszínű,
sokfajta virágport fogyasztani.
Az évszázados tapasztalatokon alapuló népi gyógymód úgy
tarjta, hogy a virágpor szabályozza az emésztést, hatásos a
hasmenés és a székrekedés ellen. Fokozza a szellemi
teljesítményt. Idős emberek esetén a magas koleszterinszint,
az emlékezetzavarok és a koncentrálási nehézségek ellen hat.
Javítja a fizikai erőnlétet, hatékony gyengeség,
alultápláltság, túlfeszített fizikai és szellemi
megterhelés, immungyengeség és prosztatabántalmak esetén.
Tripofán tartalma miatt alkalmas lehet a hajhullás ellen.
A méz felhasználási területe rendkívül sokoldalú. Önmagában is ízletes és kellemes élelmiszer. A konyhatechnológia felhasználja húsok sütéséhez, mártások, szószok készítéséhez is, de a legelterjedtebb mégis a süteményekben, teákban vagy gyógyteákban való alkalmazása. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a hőkezeléssel veszít értékes tápanyagaiból. Tea ízesítésénél érdemes csak a kissé kihűlt folyadékba keverve használni.